Перейти до основного вмісту

Історія сірників

Історія сірників
Картинки по запросу сірники
Сірники відносно недавній винахід людства, вони прийшли на зміну кресалу близько двох століть назад, коли вже працювали ткацькі верстати, ходили потяги і пароплави. Але тільки в 1844 році було оголошено про створення безпечних сірників.
Перш ніж в руках людини спалахнув сірник відбулося багато подій, кожне з яких внесло свою лепту на довгому і складному шляху створення сірники.
З незапам'ятних часів вогонь відігравав важливу роль у розвитку людства. Давньо-грецькі філософи Платон та його учень Аристотель відводили вогню особливе місце. Платон вивчав різні природні явища і передавав свій досвід учням під час прогулянки по парку серед дерев, які іноді спалахували від небесного вогню. Уявлення Платона про світ сформувалися в філософську систему, яка панувала більше двох тисяч років. В основі системи світобудови лежали чотири стихії: вогонь, вода, повітря, земля.
Стародавні вчені розглядали вогонь як якийсь феномен. але при цьому зовсім виключили його практичне застосування.
У грецькій міфології боги ревниво оберігають вогонь для себе. вони не поспішають віддати його людям, і більш того, усіляко цьому протистоять. Могутній Прометей рятує людство, він викрадає вогонь з Олімпу і передає його людям.
Використання вогню і вміння добувати вогонь склали одну з характерних особливостей людської культури навіть на ранніх етапах розвитку. Не можна точно встановити, коли первісні люди почали користуватися вогнем.
Коли ж люди навчилися добувати вогонь, то в історії людства це виявилося найбільшою подією, яке по суті своїй зробило людину людиною. Вогонь зігрів житло людини, змінив спосіб приготування їжі, навчив виплавляти залізо і мідь, золото і срібло. Виготовлення першої глиняної та керамічного посуду зобов'язана вогню.
Перший вогонь був здобутий людиною примітивним способом - тертям двох шматків дерева, причому деревна пил і тирсу нагрівалися настільки сильно, що відбувалося їх самозаймання.
На зміну дерев'яним паличкам прийшов знаменитий кресало. Це дуже простий пристрій: шматком сталі або мідним колчеданом вдаряли об кремінь і висікали іскри, які надихали якесь пальне речовина. Як це не дивно, але всього лише трохи більше 200 років тому в Росії. Так і у всьому світі сталеве кресало і гніт були практично єдиними сірниками людини, яка зуміла не тільки побудувати єгипетські піраміди, але й створити парову машину Джеймса Уатта. Перший пароплав Роберта Фултона, ткацькі верстати та безліч інших великих винаходів, але тільки не сірники.
Стародавні греки і римляни знали ще один спосіб добування вогню за допомогою сонячних променів, сфокусованих лінзою або увігнутим дзеркалом. Великий старогрецький учений Архімед спритно скористався цим способом і підпалив, як стверджує легенда, ворожий флот з допомогою величезного дзеркала.
Картинки по запросу сірники
Після 1700 року було винайдено значну кількість засобів для отримання вогню, найбільш цікавий з них - запальний апарат Деберайера, створений в 1823 році. Винахідник апарату використовував властивість гримучого газу займатися в присутності губчастої платини. Однак це пристрій був малопридатним.
Перша в світі сірник з'явилася в 1826 році завдяки англійському хіміку і аптекарю Джону Уокеру. Важливу роль у народженні сірники відіграло відкриття білого фосфору, зроблене відставним солдатом з Гамбурга Хеннінгом Брандом в 1669 році. Вивчивши праці відомих алхіміків того часу, він вирішив отримати золото. В результаті дослідів, випадково вийшов якийсь світлий порошок. Ця речовина мало дивовижну властивість світитися, і Бранд назвав його фосфор, що в перекладі з грецького означає-світлоносний.

В Росію сірники прийшли в 30-х роках 19 століття і продавалися по карбованцю сріблом за сотню. Пізніше з'явилися і перші сірникові коробки, спочатку дерев'яні, а потім бляшані. Причому, вже тоді на них клеїли етикетки, що призвело до появи цілої гілки колекціонування филумении. Етикетка несли в собі не тільки інформацію, але прикрашала і доповнювала сірники.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Прислів'я та приказки про вогонь

ПРИСЛІВ’Я ТА ПРИКАЗКИ ПРО ВОГОНЬ Ø Він би за нього в огонь скочив. Ø Вогонь вогнем не загасиш. Ø Вогонь олією не гасять. Ø В сіні вогню не сховаєш. Ø Вогонь соломину любить до загину. Ø У вогні залізо сталиться. Ø Добре вогонь горить, як є чим підпалить. Ø Вогонь мститься, як його не шануєш. Ø З маленької іскри великий вогонь буває. Ø Не грайся з вогнем – обпечешся. Ø Коробка сірників хоч і мала, багато може спричинити зла. Ø Вогонь наш друг, та не завжди. Чекати можна від нього біди. Ø Іскру гаси до пожару –біду відводь від удару. Ø Сірники не тронь – в сірниках вогонь. Ø Сірничок малий, а біда від нього велика. Ø Від злодія хата останеться, а від вогню і хата не останеться. Ø Де дим, там і вогонь. Прислів’я про вогонь і воду. v Вогонь і вода – то добро і біда. v Вогонь з водою ніколи не погодиш. v Вода як візьме, другому дасть, а вогонь – то пропало. v Вогонь палить, вода студить. v Вогонь цар, водиця – цариця.

Виховний захід "З вогнем не жартуй"

Виховний захід Тема. З вогнем не жартуй! Мета.  Вивчити правила пожежної і протипожежної безпеки; розвивати творче мислення, увагу, уяву; виховувати дисциплінованість, прагнення зберегти своє здоров’я, майно, бажання турбуватися про життя і здоров’я навколишніх, повагу та інтерес до професії пожежного. Хід заходу      Сьогодні ми з вами поговоримо про вогонь, про користь вогню, вивчимо  Правила пожежної безпеки. Познайомимось із Добрим Вогником, який допомагає людині в житті. Іноді Добрий Вогник  може перетворитися на Зле Вогнище. Це саме тоді, коли з ним жартують, або неслухняні діти граються з… Живуть  у тісній темниці, Без страху темноти, Хлоп’ята яснолиці – Вогню малі брати. І мають душу щедру, Хоч дерева сини, Згораючи до центру, Вогонь дають вони.      Що сказано у загадці про те, для чого сірники? Це і є темою нашого сьогоднішнього виховного заходу – «Зле Вогнище та Добрий Вогонь». Для чого потрібен вогонь? Уявіть собі, як важко